Bones pràctiques
Xarxes socials
Recomanacions i bones pràctiques d’ús
- És clau anar alerta a l’hora de definir el teu perfil a les xarxes socials, ja que serà la carta de presentació de la teva identitat al ciberespai.
- Comprovar la configuració de privacitat tant en el perfil com en els continguts que comparteixes.
- Determinar quins continguts podran veure els altres usuaris i quina interacció els permets a cada xarxa social mitjançant la configuració de privacitat.
- Crear una contrasenya segura i que sigui diferent per a cada xarxa social.
- Principi de “prevenció davant el desconegut”. No fer clic en continguts sobre els quals no es tingui clar el seu origen o propòsit i augmentar la cautela davant missatges d’identitats desconegudes.
- Tenir cura i protegir les relacions en el ciberespai. Mantenir en privat la llista de contactes i analitzar detingudament les sol·licituds d’amistat de desconeguts.
- Netejar la xarxes socials de perfils desconeguts: per evitar posar en perill els nostres amics i coneguts cal eliminar les persones desconegudes de les nostres xarxes socials.
- Incrementar la seguretat de l’accés al compte afegint un segon factor d’autenticació (2FA) que impedeixi a un potencial atacant fer-se amb la contrasenya per accedir al servei.
- Tapar les càmeres amb un dispositiu de bloqueig o cinta adhesiva.
- Revisar la informació publicada. Reflexiona sobre tot el que es publica i empra un pseudònim. S’ha de tenir present que tot el que es puja en una xarxa social és permanent, encara que eliminis el compte.
- Anar alerta amb els serveis basats en la localització i la informació del telèfon mòbil.
- Revisa l’ortografia i la gramàtica abans de publicar informació.
- Adoptar la consciència que la primera línia de defensa per a la protecció en el ciberespai és un mateix.
- No compartir continguts sensibles sobre la vida personal o la d’altres en xarxes socials: documents identificatius, números de telèfon, direccions postals, localitzacions exactes, identificadors de vehicles, etc.
- No divulguis dades bancàries o altra informació sensible.
- Eludir donar excessiva informació sobre un mateix, com la data del teu aniversari, la teva ciutat natal, classe de l’institut, etc., per evitar que els ciberdelinqüents puguin entrar en teu compte.
- Controlar la geolocalització de perfils i continguts en xarxes socials. Desactivar la geolocalització per defecte en el menú de configuració dels perfils i fer-ne un ús intel·ligent, pensant en cada cas si interessa que els altres tinguin un mapa de la teva vida o de part d’ella.
- No difondre informació privada sobre altres persones sense el seu consentiment i no etiquetar pel seu nom altres persones que no tenen perfil en xarxes socials sense sol·licitar prèviament el seu permís per fer-ho.
- No difondre cap contingut ofensiu o feridor.
- No compartir les teves credencials (nom d’usuari i contrasenya) d’accés a la xarxa social ja que et poden suplantar.
- No et connectis a xarxes sense fil obertes o amb contrasenya compartida. Usuaris malintencionats poden suplantar la xarxa i utilitzar tècniques per robar-nos informació.
- És important no compartir la mateixa contrasenya per a totes les xarxes socials ni per a la resta de serveis que s’utilitzen a Internet.
- No basar-se en la configuració per defecte que proporcionen les plataformes.
- Per evitar revelar les adreces de correu dels teus amics, no permetis que els serveis de xarxes socials examinin la teva llibreta d’adreces de correu.
Més informació